KPN activeert 5G netwerk

Vanaf vandaag (28 juli) activeert KPN haar vernieuwde mobiele netwerk in Nederland. De komst van 5G is een nieuwe mijlpaal voor het mobiele netwerk van KPN. Met 5G heeft KPN een nieuwe frequentie voor mobiel internet, waarmee het netwerk weer helemaal klaar is voor de toekomst.

5G is de vijfde generatie mobiel internet en de opvolger van 4G. Eén van de grootste voordelen van 5G ten opzichte van 4G is de lage latency, oftewel: een snellere reactietijd van het netwerk. Met 5G kunnen we straks met meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler muziek downloaden, films streamen, bestanden delen en videobellen via onze mobiele telefoons. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals. Maar 5G gaat verder. Zo wordt 5G ook belangrijk voor de zorg, veiligheid, landbouw en alle andere sectoren waar een snelle reactietijd van machines van groot belang is. KPN neemt (zakelijk) Nederland hiermee de toekomst in, naar een betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig 5G-netwerk.

 

Frequentie

KPN activeert 5G nu op bestaande frequenties die ze eerder voor andere mobiele netwerken gebruikten. De specifieke 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt, is namelijk pas in 2022 beschikbaar voor Nederlandse telecomaanbieders. Vanaf dan kunnen klanten gebruik maken van de hogere internetsnelheid van 5G.  Met de komst van 5G zal er voor de klant niet direct veel merkbaar verschil zijn ten opzichte van 4G. Door de modernisering van het mobiele netwerk wordt de snelheid van 4G hoger, en 5G zal qua ervaring gelijk zijn aan de ervaring op 4G.

 

Hoe gebruik je 5G?

  • Met een 5G-toestel, 5G-dekking en een KPN-abonnement (ongeacht welk KPN-abonnement).
  • Alle KPN-abonnementen zijn 5G ready, daar betaalt een klant niks extra voor.

 

Dekking en 5G ready

De actuele 5G-dekking kan worden gecheckt via de Coverage Checker op kpn.com. Of een toestel geschikt is voor 5G, zal worden aangegeven met ‘5G’ in de naam van toestellen.

Sommige toestellen hebben nog een software-update nodig voordat ze verbinding kunnen maken met het 5G-netwerk. Deze updates worden verstuurd door de toestelleveranciers. Daar krijgt de klant automatisch bericht van op het toestel.

 

5G in de media

Er is de laatste tijd nogal wat media-aandacht geweest rondom 5G. Verschillende anti-5G-groeperingen maken bezwaar tegen de komst van 5G wegens vermeende gezondheidsrisico’s. Er wordt al jaren onafhankelijk onderzoek gedaan naar mogelijke effecten van straling door elektronische communicatie. Tot nu toe is deze straling niet schadelijk bevonden voor de gezondheid van mens en dier. KPN blijft ruim binnen de door de overheid en het RIVM gestelde marges en volgt de wetenschap op dit gebied op de voet.

Daarnaast zijn er diverse gevallen van brandstichting geweest bij zendmasten in Nederland. KPN is niet de eigenaar van deze masten, maar werkt wel samen met de eigenaren, politie, andere providers en de overheid om de beveiliging rondom zendmasten te optimaliseren.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van 5G in combinatie met een KPN Zakelijk mobiel abonnement? Vraag ernaar bij onze accountmanagers

 

Contact

We komen graag met u in contact

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief!