Vodafone biedt 5G in helft van Nederland

Vodafone biedt vanaf vandaag, 28 april, 5G in de helft van Nederland en het zal vanaf eind juli heel Nederland daarmee bedienen. Alle Vodafone-klanten die over een geschikt toestel beschikken en een abonnement met 5G hebben, kunnen binnen een week gebruik maken van 5G in het dekkingsgebied. Daarbuiten valt het toestel terug op 4G. Voor het juiste bereik maakt Vodafone gebruik van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark.

De multibandveiling moet nog beginnen, maar Vodafone kan 5G aanbieden op de bestaande 1800 MHz-spectrumbanden, zo verklaart het bedrijf. Vodafone zal het nieuwe aanbod dus over 4G-frequentiebanden aanbieden. Met behulp van door partner Ericsson ontwikkelde technologie kan Vodafone het bestaande 1800 MHz-spectrum verdelen tussen 4G en 5G. Deze vorm van spectrumdelen maakt het mogelijk om de latency met 30 procent te verbeteren (van gemiddeld 30 milliseconden op 4G naar gemiddeld minder dan 20 milliseconden) en een verhoging van de datatransmissiesnelheid van gemiddeld 10 procent. Vodafone geeft aan dat de maximale snelheid van 350 Mbps op 4G in theorie verhoogd kan worden tot 1 Gbps.

Het huidige 4G-netwerk van Vodafone is zodanig ingericht dat de 4G- en 5G-protocollen naast elkaar kunnen bestaan in de 1800 MHz-frequentiebanden die het bedrijf al heeft. Via spectrumdelen (Dynamic Spectrum Sharing (DSS)) kan een geschikt toestel het spectrum gebruiken via 4G en 5G. Als de laatste technologie beschikbaar is, kiest het toestel daarvoor. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt het toestel automatisch over naar 4G.

Geschikte abonnementen en toestellen

Alle bestaande en nieuwe Vodafone klanten met een Red Pro (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G. In de komende dagen worden deze abonnementen geactiveerd, zodat 5G binnen een week actief is. Start-klanten krijgen toegang via een add-on van EUR 2,00 per maand.

Vodafone biedt op dit moment de volgende toestellen die geschikt zijn voor het 5G-aanbod: Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro. Bij gebruik van deze toestellen verschijnt een 5G-symbool in het scherm. Het toestelaanbod van Vodafone zal verder worden uitgebreid.

Uitrol van netwerken

Vodafone heeft zich ingeschreven voor de multibandveiling die dit voorjaar volgens de planning zal plaatsvinden. De nieuwe frequentiebanden, 700 Mhz, 3,5 GHz en 26 GHz zijn dus nog niet beschikbaar. Het huidige netwerk voldoet tot op zekere hoogte voor de nieuwe 5G-toepassingen.

Geïnteresseerd?

Klinkt Vodafone 5G als de juiste oplossing voor uw business? Meer weten of  de mogelijkheden met ons bespreken voor Vodafone 5G in combinatie met een One Mobile abonnement? Neem vrijblijvend contact op met één van onze onze accountmanagers

 

Contact

We komen graag met u in contact

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief!